Rättvisa och Karma

När jag för första gången hörde talas om konceptet med "Karma" - att alla våra handlingar på något vis spelar roll för oss själva i slutändan, goda handlingar ger oss till slut bra saker tillbaka och att dåliga handlingar i slutändan bestraffar en - så tyckte jag att det mest lät som svammel. Hur skulle det fungera egentligen?
-
Men utan att jag alls tänkt på det egentligen så har jag på senare tid haft någon slags magkänsla av att det faktiskt är på det sättet det fungerar. Velat tro på att det faktiskt lönar sig i längden att vara en god människa och bete sig på ett bra sätt emot andra människor, djur och våran miljö.
Och på sätt och vis kan det ju faktiskt finnas en viss logik i det hela.. Om jag till exempel hjälper en kompis med någonting, även om jag inte behöver göra det, så förbättras nog deras syn på mig. Och om nog många personer anser att jag är en bra människa så har jag plötsligt ett gott rykte. Vilket knappast kan vara någonting negativt?
-
Det kan nog ofta vara svårt att se exakt hur ens handlingar har påverkat en - eftersom att vissa handlingar sätter igång kedjereaktioner som sker under en lång tid. Ett bra exempel på en sådan handling är tillfället, då du som läser detta, mötte din bästa vän för första gången. På något sätt så måste ju du betett dig på ett sådant sätt så at du blev vän med denna person - och antagligen så har din vän påverkat dig på ett antal sätt. Hur hade ditt liv sett ut om du inte hade träffat denna person? Om du istället hade varit otrevlig emot honom/henne första gången ni sågs?
-
Om jag nu har förstått det rätt så handlar konceptet om "karma" mycket om återfödelse - vilket jag personligen inte riktigt tror på.. Utan jag har tolkat det lite på mitt eget sätt.
Men å andra sidan så kanske det enbart är naivt tänkande? Hela grejen med karma innebär att naturen och livet skulle vara rättvist. Att alla goda handlingar belönas och alla onda handlingar bestraffas. 
-
Albert Einstein sa en gång: "Skåda djupt in i naturen och du kommer att förstå allting bättre." 
I naturen finns ingenting som heter godhet eller ondska. Vargflocken känner antagligen ingen ondska när de dräper och äter upp rådjur-honans barn. Det finns ingenting som heter rättvisa i naturen - utan varje varelse måste helt enkelt göra allting de kan för att överleva.
Rättvisa är definitivt någonting som vi människor har hittat på för att starka människor inte ska kunna göra vad som helst emot svaga människor. Och med detta i åtanke så bör inte heller karma vara en lag som livet styrs utav.
Man får vad man tar. Helt enkelt.

Sommar-<3-Vinter

Kom, kom, kom lilla sångfågel
Luta dig mot min axel
Kom, kom, kom lilla sångfågel
Mitt i den svarta natten
Kom, kom, kom lilla sångfågel
Sjung och berätta vad du känner
-
Och den lilla sångfågeln sjöng
En sång om varmare vindar
En sång om grönska
En sång om ljus
En sång om en kommande sommar
-
Kom, kom, kom lilla sångfågel
Sätt ditt hjärta intill mig
Kom, kom, kom lilla sångfågel
I natt slår det bara för dig
Sjung, sjung, sjung lilla sångfågel
Om allt som finns inom dig
-
Och den lilla sångfågeln sjöng
En sång om kyla
En sång om is
En sång om mörker
En sång om en iskall vinter
-
Kom, kom, kom lilla sångfågel
Flyg ej ifrån mig
Kom, kom, kom lilla sångfågel
Kämpa emot din instinkt
Kom, kom, kom lilla sångfågel
Säg ej farväl
För utan dig
Fryser mitt hjärta ihjäl
-
Den iskalla vinden sveper förbi
En flyende liten fågel
Den iskalla vinden slänger sig emot
Ett hjärta fullt av vinter
Solen går ner bortom havet i öster
Frosten söker sig fram, ur natten i väster


RSS 2.0