År 2022

Nyårsbloggen detta år vart en aning "försenad" - i skrivande stund är det redan den 13 februari. Årets första veckor gick åt till att färdigställa examensarbetet och känna både stress och ångest kring det. Den 16 januari började jag jobba heltid som förskollärare - och då fanns det fortfarande en del att åtgärda på examensarbetet. När examensarbetet till slut blev godkänt för någon vecka sedan var jag verkligen trött på allt som hade med skrivande att göra - men det börjar släppa nu. Man kan se det som att jag påbörjade ett nytt kapitel i livet under januari 2023 och nu en månad senare börjar livet kännas mer stabilt igen.
 
Januari 2022
 
Nyårsafton firades hemma. God mat och dryck och bara ta det lugnt. Det var skönt.
 
Jag påbörjade kursen "Förskolans pedagogik och arbetssätt".
 
Hemma spelade jag igenom Dark Souls 3 igen - awesome spel.
 
Februari 2022
 
 
Under februari verkar det som att livet rullade på - föreläsningar och inlämningsuppgifter, snöiga promenader med Atlas ute på isen, dator- och tv-spel på kvällarna.
 
Mars
 
Under mars fortsatte pluggandet men framför allt började jag spela det bästa spelet under år 2022 - Elden Ring. Fantastiskt. Ett spel med en fantasifull värld som är full av hemligheter att upptäcka och utforska. Det är få spel som verkligen lyckas fylla en stor värld med intressanta platser och detaljer värda att besöka men Elden Ring lyckades verkligen gång på gång överraska mig under de över 100 timmarna jag spenderade under min första vända genom spelet. Elden Ring är nog bland topp 5 spel jag någonsin spelat.
 
April
 
Påsken firades med familjen och släkten med sol och busiga hundar.
 
I slutet av april påbörjade jag VFU 4 - den sista praktikperioden på förskollärarprogrammet - på samma förskola och avdelning som jag nu jobbar på som förskollärare.
 
Maj
 
Under maj hade jag fullt upp med att fortsätta med praktiken samt spela Elden Ring. Thats it. Var en rätt bra månad.
 
Juni
 
Under juni jobbade jag en del som vikarie inom förskola.
Jag återupptog även discgolf som intresse och det blev att spela en hel del under sommaren. Svårt att säga om jag blev så mycket bättre under sommarens gång dock. Det var roligt att spela dock. 
Älskar sommaren - lätt bästa årstiden.
 
Juli
 
Under juli jobbade jag på sommarförskola.
Jag spelade även en hel del mer discgolf när jag orkade och hann.
Jag och Denise fick även träffa Dexter och dom andra valparna för första gången. Redan för första gången kändes det som att Dexter verkligen valde oss och var den valpen som var mest social och fin av sig till beteendet. Även nu med facit i hand - när han är drygt 7 månader gammal - känner vi att vi fått en riktigt fin och stabil hund. 
 
Augusti
 
Under denna månad fick jag och Denise lite "semester" och kunde njuta av den riktigt varma sommaren.
Vi spenderade någon vecka med min familj, spelade lite discgolf och tog det allmänt lugnt.
Vi spenderade någon vecka nere i södra Sverige med Denise's familj - spelade lite discgolf och tog det allmänt lugnt.
Värmen och vår rätt kassa ekonomi gjorde att vi inte kunde göra så mycket spektakulära saker under sommaren. Men vi hade det rätt bra ändå.
Den 23 augusti hämtade vi Dexter och därefter började månader av allt som hör till när man har en liten hundvalp - träna honom att bli rumsren, öva på att gå i koppel, se till att han inte äter och tuggar på exakt allt i hans omgivning, i flera veckors tid vara beredd på att när som helst, vid minsta pip, kliva upp under natten och lyfta ut valpen.
 
September
 
Under denna månad började min sista termin på universitetet - jag startade mitt examensarbete och kursen om Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan. Det var tufft att plugga på heltid samtidigt som vi hade en liten valp hemma - mellan klockan 8-17 hade jag hela ansvaret för Dexter samtidigt som jag skulle få mycket skolarbete gjort. Vissa dagar hade vi flera pass vi var tvungna att vara med på inne på universitetet och då fick vi tack och lov hjälp av vänner och bekanta. Det var en jobbig tid men det gick ändå.
 
Oktober
 
Oktober var till stor del en fortsättning av september. Det var utmattande men det gick.
 
Det är sällan man blir mind-blown av ny teknik men under 2022 (och början av 2023) hände detta flera gånger i samband med utvecklingar inom AI. Det första som jag verkligen blev förvånad var möjligt var AI-program som kunde skapa bilder av text från användaren. För det första var den förvånande att AI "förstod" vad olika objekt var och kunde representera dessa i visuellt format. T.ex. "Ett fotografi av en tiger". För det andra var det otroligt att AI kunde kombinera dessa objekt i olika situationer. T.ex. "Ett fotografi av en tiger som hoppar ut från ett flygplan". För det tredje var det imponerande att AI-programmet kunde framställa dessa bilder i olika stilar - t.ex. "En blyertsteckning av en tiger som hoppar ut från ett flygplan" eller "En tavla som föreställer en tiger som hoppar ut från ett flygplan i stilen av Salvador Dali". Och att detta faktiskt fungerade. Nu när denna teknik är här - kommer AI ersätta fotografer och konstnärer? Detta är frågor vi brottas med än idag.
 
Sedan kändes det som att det gick snabbt. AI-tekniken för att skapa bilder blev snabbt mycket bättre och av högre kvalitet. Sedan kom liknande AI-program nyligen - Chat GPT - som av liknande "prompts" från användaren kunde framställa långa sammanhängande texter, exempelvis uppsatser och liknande - vilket idag är en stor utmaning för skolor att förhålla sig till. Att ge elever inlämningsuppgifter i form av rapporter eller uppsatser fungerar nästan inte längre i dagsläget. Snart kommer nästa version av Chat GPT som tydligen ska vara mycket bättre. Nu nyligen - typ förra veckan - lanserades AI-teknik som kan återskapa vilken röst som helst bara man laddar upp några minuters inspelning av en människas röst till programmet. Med det programmet kan man nu skapa ljudklipp som får politiker, andra kändisar eller vem som helst att säga vad som helst. Samtidigt håller både Google och Meta (tidigare Facebook) på att utveckla AI som kan skapa videoklipp från text. Och för er som hängt med så vet ni att deepfakes - att byta ut någons ansikte i en video med hjälp av AI - redan är ett faktum. Nu under år 2023 kommer alltså AI komma kunna skapa och manipulera alla former av medier - bilder, ljud, videor, texter och så vidare - detta kommer göra det svårare och svårare med tiden att veta vad som är filmat, inspelat eller skrivet från människor i verkligheten och vad som är skapat av AI. Och jag har en känsla av att många människor under de kommande åren kommer få en förvirrad och rubbad bild av verkligheten på grund av detta. Det blir intressant att se hela världens samhällen komma ikapp och anpassa sig till teknikens utveckling under årets gång. Det kommer garanterat inte ske helt smärtfritt.
 
November
 
Under denna månad påbörjade jag examensarbetet - det sista momentet under hela min tid på universitetet. Det skulle under de kommande månaderna visa sig bli en hemsk tid för min mentala hälsa.
 
December
 
Examensarbetet gjorde denna månad hemsk. Varje dag var en kamp för att motivera mig för att skriva på arbetet. Efter två månader i sträck av att sitta och kolla i samma Word-dokument blir man galen och börjar tvivla på sig själv.
 
Det blev inte riktigt som tänkt varken gällande jul eller nyår så vi firade båda dessa högtider hemma. Det var rätt trevligt ändå och skönt att slippa åka bil en massa.
 
Januari & första halvan av februari 2023
 
Under årets början var jag utmattad, mentalt slut, stressad och full av ångest för att något ska hända med mitt examensarbete som gör att det inte blir godkänt och drar ut på tiden i flera månader till.
 
Som sagt i början började jag jobba i mitten av månaden - det var skönt att göra något annat än att sitta hemma och stirra i ett Word-dokument.
 
När examensarbetet till slut blev godkänt och det blev klart att jag hade klarat utbildningen kände jag ingen stolthet. Det enda jag kände var en lättnad över att det äntligen var över. Men även det hade jag svårt att verkligen förstå - det var som att jag hade en krypande känsla av att något fortfarande skulle gå åt helvete på något vis. Någon regel jag missat som skulle diskvalificera hela mitt examensarbete så jag skulle behöva göra om allt igen. Det tog ungefär en vecka innan denna känsla började försvinna.
 
Nu har det börjat kännas lättare och jag har ork nog att skriva ner detta.
 
 
 
 
 

RSS 2.0