År 2013

Nu när tentaperioden äntligen är över så har jag tid att skriva ihop det här inlägget. Bättre sent än aldrig! Jag kikade en snabbis på bloggen för 2012 och jag nämnde i början av den att jag inte hade dokumenterat så mycket av det som hänt under året. Jag tror att det här året har varit ännu sämre i den bemärkelsen - jag har knappt bloggat, inte skrivit dagbok, varit dålig på att ta bilder och mest bara fokuserat på att uppleva allting för stunden.
Detta kommer nog antagligen att resultera i att vissa månader kommer att bli väldigt kortfattade eftersom att jag kommer att skriva det mesta direkt ur minnet. Nåväl - let's get started!

Januari
Nyårsafton - som flera år tidigare så befinner jag mig i Kiruna centrum bland alla människor på tolvslaget. Tolvslagen tidigare år har varit en aning deprimerande när alla kramat eller kysst sin partner för att fira in det nya året - medan man själv stått och känt sig som den ensammaste människan på jorden i det tillfället. Denna nyårsafton blev dock annorlunda - nu hade även jag någon att pussa på tolvslaget, vilket dämpade nyårsångesten en hel del. Efter tolvslaget blev det en lyckad runda på krogen.

Jag visste inte om det just då - men januari skulle bli den sista månaden i livet jag levat sedan tre år tillbaka. Ett liv bestående av tidiga morgnar och sena nätter under jord. En stabil ekonomi. Alla vänner i Kiruna. Ensamhet. Missnöje och en oklar framtid.


Februari
I början av Februari så kom Therese (http://messie.blogg.se/) och hälsade på - och jag fick passa på att leva turistliv i min egen hemstad. Vilket faktiskt var ganska trevligt.


I övrigt så var februari en ganska vanlig månad, fram tills i slutet. Det var nu som hela kalabaliken med min arbetsplats på LKAB drog igång innefattande personliga samtal med höga chefer, krismöten, hålla tal och försöka förklara situationen inför 400 personer, och så småningom lämna min arbetsplats på LKAB. Den utförligare historian hittar ni någonstans på Dagens Arbete's hemsida.

Mars
Plötsligt så var jag arbetslös igen - något jag inte varit sedan jag slutade gymnasiet - och jag ställdes inför frågan och beslutet: "Vad ska jag göra med mitt liv?" Jag försökte sammanfatta mina känslor i inlägget "Efter stormen (från Mars 2013 här på bloggen):

Det blåste en väldig storm genom min vardag.
Förändringarnas vind.
Slog sönder mitt skepp och lämnade mig i en livbåt.
Nu är den förbi och åter igen har lugnet lagt sig tillrätta.
Jag sitter i ett hav av möjligheter och ser mig omkring.
Nya äventyr väntar bortom varje horisont,
Men jag vet inte riktigt vart jag ska ta vägen för tillfället.
Känner ingen större lust för att ro.
Hade varit skönt att bara driva omkring en stund.
Vaggas fram och tillbaka av vardagens vågor.
Tills resurserna börjar sina
och upptäckarglöden väcks till liv igen.

Jag hade en jobbig tid bakom mig och när allt väl var över kände jag bara för att ta det lugnt en stund - vilket var ungefär vad jag gjorde också.

April
Våren började anlända - det blev ljusare och varmare utomhus och jag befann mig även i en slags vår i mitt liv. Att vara arbetslös och bara ta det lugnt ett tag var nyttigt för både min psykiska och fysiska hälsa - jag hade tid att umgås med vänner och när det väl blev varmare utomhus så började jag ge mig ut på joggingrundor. Att jogga visade sig vara någonting jag trivdes överraskande bra med, med tanke på att jag aldrig sysslat med regelbunden fysisk träning tidigare.

Jag lärde även känna nya människor i samband med att Charlotta flyttade in tre våningar under mig.
I samband med att min Farbror och hans sambo, de bor vanligtvis i Bristol (England), hälsade på så hängde jag med dem en sväng till Narvik över dagen - random, men alltid trevligt att komma bort en stund.

Maj
Jag har inte så stor aning om vad som hände under maj-månad - det verkar inte ha hänt så mycket speciellt. Mitt liv som arbetslös fortsatte med - joggingrundor, vänner, datorn och chill.
En favoritperod från det här året var tiden i början av sommaren då både jag och Cindy (http://cindystenberg.blogg.se/) var arbetslösa och hängde dagligen på den lilla stranden vid sjön Poikkijärvi - det var fantastiskt :D.



Juni
Med juni så anlände även sommaren och även anda personer i min närvaro blev lediga till vardags. Min familj bland annat. Jag följde med min familj för att fira sommar som vanligt hos min Mormor och släkt i Tornedalen. Än en gång så var det skönt att komma bort från Kiruna för en stund.



Överlag så verkade månaden annars kretsa väldigt mycket kring kortspelet "Magic:The Gathering" - kanske inte den somrigaste aktiviteten någonsin.

Juli
I slutet av juni hade jag haft väldiga funderingar över hur jag skulle tillbringa sommaren - som jag såg det hade jag två olika alternativ: Metaltown eller hälsa på folk. Jag beslutade mig till sist att hälsa på folk - samt att slutligen lyckas med mitt nyårslöfte för 2012 - hoppa fallskärm/skydiving.

Min resa började med att jag hälsade på Therese i Stockholm - en vistelse som innehöll det mesta: sol & bad, en lång filosofisk promenad i Skogskyrkogården, Gröna Lund, Skydiving (it was incredible!), god mat och trevligt sällskap.



Min resa fortsatte med en kort vistelse hos Hannah (http://gotlandspinglan.blogg.se) i Arboga och det var som vanligt trevligt att träffa henne igen.

Nästa stora händelse skedde den 12 juli - då antagningsbeskedet för högskolan till slut anlände - och till min förvåning så hade jag kommit in på mitt förstahandsval - psykologiprogrammet på LTU! Beskedet var starten på resan emot ett liv och en vardag jag verkligen skulle vara nöjd med. Men än så länge hade jag ingen aning om hur mitt liv skulle se ut en dryg månad senare.

Augusti
Början av den här månaden bestod till större delen av förberedelser inför studierna och flytten till Luleå.
Den 20'e augusti flyttade jag in lägenheten i bilen, körde 40 mil söderut och flyttade in till lägenheten på Porsögården. Dagen därpå var första dagen på universitetet och starten på årets mest intensiva period - nolleperioden. Samma kväll träffade jag och pratade med tjejen som någon månad senare skulle visa sig vara min flickvän: Denise.

(fotot är faktiskt från första kvällen på universitetet, vi hade träffat varandra kanske en halvtimme tidigare)

Nolleperioden bestod annars av att träffa en massa nya trevliga människor, Alkohol (med stort A), festande, en snabb vistelse i Stockholm med Minna (http://minnahtorma.blogg.se/) som involverade bland annat invigningen av Tele2 Arena med Winnerbäck och Kent.

En fantastisk månad, kort sagt!

September
September började med starten av studierna och först nu fick jag en känsla för hur min vardag skulle komma att se ut framöver. Det visade sig vara en vardag som jag skulle trivas väldigt bra med: Psykologi var lika intressant att läsa som jag hade hoppats på, jag umgicks mycket med Denise, festandet med klassen fortsatte och förutom studierna fanns det även en hel del fritid för annat!

Repotaget om händelsen gällande min arbetsplats publicerades i Dagens Arbete den 9 september och det dröjde inte länge innan jag blivit kontaktad av ett antal medier som ville ställa frågor till mig. Det var väldigt märkligt att se sig själv i tidningar och på nyheterna i tv - men det var en händelse som var över ganska snabbt trots allt.

I slutet av månaden var jag till slut med på ett LAN som involverade mer än 10 personer - vilket är en liten milstolpe i min värld.

Oktober
Den akademiska vardagen fortsatte och någon gång därimellan fyllde jag 23 år. Ungefär samtidigt så bestämde jag och Denise oss för att göra vårt förhållande officiellt och för första gången på 4 (långa) år så hade jag en flickvän igen. Någonting jag är väldigt lycklig över - ni som har hängt med här på bloggen ett tag borde ju ha en aning.

Det blev även dags för min första tenta - och jag var sjukt nervös inför den. Det var svårt att veta hur högt ribban ligger första gången - men jag hade förberett mig ordentligt och gjorde riktigt bra ifrån mig på tentan. Förhoppningsvis så kommer mina studier att fortsätta i den här takten!



November
Denna månad började i Kiruna, med halloweenfest hos Cindy - vilket var roligt som vanligt. Jag fick även tillfälle att träffa massvis av kompisar i Kiruna som var ute samtidigt på halloweenkvällen - det var överlag en Hemskt bra kväll.


Resten av november var ganska ordinärt? Kurserna utvecklingspsykologi och socialpsykologi startade - men annars vet jag inte riktigt om det finns så mycket annat att nämna?

December
December fortsatte som vanligt fram tills att universitetet släppte iväg oss på jullov. Då var det dags att åka hem till Kiruna och fira jul med familjen och vännerna innan jag åkte tillbaka (hem?) till Luleå för att börja plugga inför de två kommande tentorna. Jag kan avslöja att det inte hände så mycket mer spännande än ett ständigt innötande av literatur och intagande av absurda mängder te under den här perioden.

Sen var det åter igen dags för nyårsafton - fläskfilé, potatisgratäng, pepparsås och en flaska rödvin med fint sällskap. Och sedan en promenad in till Luleå centrum för att pussa in det nya året med Denise under fyrverkerierna. Och för första gången på många år så ser jag verkligen fram emot året jag har framför mig :).



Det har varit ett väldigt nyanserat år med stora förändringar för mitt liv - LKAB händelsen, Skydiving, början av studier på universitet, flytta till en ny stad, skaffa flickvän och träffa en hel drös med nya intressanta människor. Det har varit ett år fullt av både positiva och negativa känslor men i slutändan så känns det som att jag äntligen har hittat rätt spår här i livet. För första gången på flera år känner jag mig överlag lycklig på riktigt och ser fram emot vad 2014 har att erbjuda.

Jag hoppas att det här året fortsätter åt rätt håll och att nästa års blogg kan sluta med samma positiva ton :D.
 
 
 
 
 
 


 

Nyårsblogg snart!

För tillfället så har jag fullt upp med att plugga inför tentorna i Socialpsykologi och Utvecklingspsykologi jag har nästa vecka. Men efter det bör det vara dags för nyårsbloggen för 2013 - så att ni vet att den faktiskt blir av i år också ;).

RSS 2.0