År 2021

Januari
 
År 2021 började med att jag var ute i byn, Karungi, med Denise, Atlas, min familj och alla hundar. Nu när man är hundägare så tänker jag mest på fyrverkerier som en risk för att traumatisera Atlas - därför är det lugnast och säkrast att hålla sig inomhus för det mesta på nyårsafton. 
 
Tillbaka hemma i Luleå igen kom nyheten att gitarristen och fronfiguren Alexi Laiho från det finska metalbandet Children of Bodom hade gått bort. Om jag minns rätt så var deras konsert i Umeå, typ 2005-2006?, den första riktiga konserten jag någonsin var på - och jag vill minnas att det var en fantastisk konsert. Jag inledde annars året med att äntligen ta mig tid för att spela igenom Witcher 3 - och spelet visade sig vara lika imponerande och välgjort som så många pratat om.
 
Under januaris första två veckor gjorde jag även klart de sista examinationsuppgifterna för kursen om "Språk, kommunikation och lärande" (relaterat till förskola). Medan kursen "Matematik för förskollärare" startade under januaris två sista veckor. 
 
Ett intresse som växt under hela år 2021 har varit rollspelande (papper & penna/tabletop roleplaying) och Dungeons and Dragons. Under året har jag både varit spelledare (Dungeon Master) för modulen "Waterdeep: Dragon Heist" - vilket var roligt, spännande, lärorikt och utmanande. Har även varit spelare i Wilens egna äventyr om hamnstaden Menos och Dödssjukan - var också roligt, intensivt och spännande! Rollspelande i denna form är ett fantastiskt sätt att umgås på och jag kan verkligen rekommendera det för andra!
 
Februari
 
Månaden började med bekymmer för vår hund Atlas. Vi märkte att tandköttet kring en av de stora framtänderna hade dragit sig tillbaka och det slutade med att tanden var tvungen att avlägsnas. Alltid lika jobbigt när ens husdjur mår dåligt och behöver lämnas in hos veterinären, sövas ner och opereras. Med tiden läkte det dock fint och han verkar inte besväras av att ha en framtand mindre.
 
Problemen med husdjuren fortsatte under månadens andra hälft då vi behövde avliva en av våra gerbiler, Rocket, på grund av tandproblem och sjukdom.
 
Det verkar annars ha varit en ganska vanlig månad, snöiga promenader i solen med Atlas och plugg hemifrån under en pandemi som vid denna tid var långt från över.
 
Jag har under 2021 fortsatt lyssnande av podcasts, vilket till stor del har tagit över lyssnande på musik även om musikintresset fortfarande finns där. Det är bara så svårt att prioritera vilken slags underhållning man spenderar sin tid på - det finns så mycket intressant! Gällande podcasts har det främst varit i form av: P3 Dystopia, Creepypodden, Waking up with Sam Harris, The Joe Rogan Experience, Darknet Diaries, The Lex Fridman Podcast och The Jordan Peterson podcast. Mycket vetenskap, filosofi, samhällskritik och teknik med andra ord. Det känns som att dessa podcasts hjälpt mig få en nyanserad bild på pandemin och livet i stort under årets gång.
 
Mars
 
Mars verkar också mestadels ha vanligt en rätt vanlig månad. Jag välkomnar alltid den tidiga våren dock - med mer sol och värme än den mörka och kalla vintern under årets första månader. Ljuset och värmen gör mycket för humöret och välmåendet.
 
Under mars fick även två andra av våra gerbiler liknande sjukdom och tandbesvär som Rocket led av förra månaden. Vi kom ledsamt fram till att det bästa att göra var att avliva även dessa två gerbiler. Än idag vet vi inte riktigt vad som ledde till de plötsliga sjukdomarna och tandproblemen som kom så plötsligt - vi hade inte genomfört några förändringar gällande deras burar eller deras kost, som de tidigare hade mått bra med i över ett års tid. Mycket märkligt och ledsamt..
 
I slutet av månaden avslutade jag mattekursen genom att skriva hemtenta. I övergången mellan mars och april startade den nya kursen "Förskolan, skolan och samhället: förr och nu" - vilken skulle visa sig vara väldigt kort och stressig. Detta på grund av att hela kursen behövde göras klart innan nästa VFU (praktikperiod). Det var en sån där kurs man bara tar sig igenom - mycket ytinlärning tyvärr.
 
April
 
Under april gick jag ut på VFU 2 som skedde i förskoleklass - vilket var riktigt intressant. Jag hade tidigare en bild av att det skulle vara någon slags blandning mellan förskola och skola men åtminstone på skolan jag var på var det mycket mer likt grundskola än förskola. Barnen hade "lektioner", läraren undervisade en hel del framför tavlan, barnen arbetade i böcker och så vidare. Spännande att få inblick även i den skolformen.
 
Vi bytte till en större bil, främst för att få plats med en ordentlig och säker hundbur till Atlas.
 
Under april gick den sista av våra gerbiler bort.
 
Det var annars härligt med vår igen.
 
Maj
 
Maj verkar också varit en rätt vanlig månad - VFU i förskoleklass och soliga promenader med Atlas i stort sett? Datorspel och rollspel under kvällarna.
 
Jag kollar inte speciellt mycket film eller serier nu för tiden men under årets gång har jag i serieväg kollat igenom Witcher, Squid Game, Cowboy Bebop med mera. Har svårt att minnas att jag sett speciellt många filmer som var minnesvärda och gjorde avtryck? Gillade Bo Burnhams "Inside" åtminstone. Jag kollar överlag mycket, mycket mer YouTube än filmer och serier.
 
Juni
 
Både jag och Denise var lediga under juni och vi färdades omkring, umgicks med båda våra familjer och njöt av sommaren. Atlas hade det varmt för det mesta men tyckte om att få bada. Det är synd att han har så mycket päls och är svår att få torr efteråt bara.
 
Juli
 
Under större delen av juli sommarjobbade jag som personlig assistent. Det är synd att behöva jobba under somrarna när de är så korta men en fördel med jobbet är att man kan vara utomhus mycket. Sommaren är annars min favoritårstid, helt klart. 
 
Augusti
 
Det mest minnesvärda ögonblicket från denna månad var dagen då jag, Denise och Atlas begav oss ut i skogen och plockade blåbär. Atlas var lös och studsade runt mellan husse och matte, solen sken och vi fick ihop nog mycket blåbär till en paj som vi kunde äta senare. Det var en idyllisk dag.
 
Gällande spel under året så tog det flera månader för mig att ta mig igenom Witcher 3, som tidigare sagt - riktigt bra spel. Tidigt under 2021 spelade vi en del Grim Dawn - komplicerat och utmanande - alltid roligt med ett spel där man kan samarbeta med varandra. Jag har även spelat igenom SUPERHOT och spelat om första Halo, från The Master Chief Collection. Vi har även spelat en del Valheim, Phasmophobia och Far Cry 5 - även om vi aldrig riktigt blev klara, det är vanligt att det rinner ut i sanden och man går vidare till något annat spel. Det var roligt att återvända till Diablo 2 igen via Diablo 2: Resurrected. Little Nightmares 1 & 2 var värt att ta sig igenom. The Outer Worlds var ett spel som helt väntat var "my cup of tea". 
 
September
 
Sommaren tog slut och min utbildning fortsatte igen med "Specialpedagogiskt ledarskap" - många viktiga lärdomar under kursen.
 
Tydligen var det under september Atlas opererade bort tanden - sedär.
 
Oktober
 
Jag fyllde 31 år och gjorde inte så mycket speciellt under födelsedagen. Skolan rullade på och den första snön kom mot slutet av månaden. 
 
Jag byggde ihop en egen dator för första gången under månaden - det var mestadels stressigt och ångestladdat för att jag var rädd för att göra fel och ta sönder någon dyr komponent. Förutom att jag hade lite strul med CPU-kylaren och nästan fick hjärtattack så lyckades jag bygga ihop datorn så att den fungerat felfritt sedan dess. Skulle inte rekommendera någon som läser detta att köpa en dator i delar och bygga själv - nästa gång jag köper ny dator så blir det då färdigbyggt. Det må vara lite dyrare men det sparar mycket stress och ångest samt att det är enklare med garantin om det skulle vara något som inte funkar som det ska.
 
November
 
Vid denna tid hade jag gjort klart den förra kursen och börjat uppföljaren till kursen om "Omsorg" samt att det var dags att bege sig ut på VFU 3. Denna praktikperiod var full av lek och kreativa aktiviteter och det var en rolig förskola att göra praktik på, även om det var svårt att hitta i de labyrintiska lokalerna under den första veckan.
 
December
 
Detta år blev det för mig och Denise att fira jul isär, med våra respektive familjer. Julfirande är inget som är superviktigt för min del, men det är trevligt att passa på att umgås samt gott med julmat.
 
En av månadens höjdpunkter var att börja spela igenom Dark Souls III med Cindy - har varit en riktigt rolig resa igenom spelet och ett roligt sätt att umgås på. Dark Souls 3 är ett fantastiskt spel.
 
Nyårsafton spenderades hemma med Denise och Atlas. Efter att ha irrat omkring i nästan två timmar lyckades jag med mitt uppdrag att köpa kött från anka som vi skulle ha till huvudrätten. Blev ett mysigt och avslappnat slut på året.
 
 

RSS 2.0