Stolt över att vara svensk

Nationalism är någonting som uppmärksammas lite då och då här i Sverige - ofta, tyvärr, i dess extrema form i samband med nynazism.
En annan slags nationalism skapas när Sverige vinner över eliten i till exempel fotboll eller hockey. Många äro männen (och kvinnorna (fast mest männen)) som skriker av glädje och stolthet när Sverige gör mål på motståndarna.
Jag har däremot knappt aldrig känt av någon stolthet på dessa vis. Sverige har helt enkelt varit landet som jag föddes i och har ofta känts varken bättre eller sämre än andra liknande länder. Idrott har heller aldrig varit någonting som intresserat mig. Men någonting som intresserar mig i allra högsta grad är hårdrocken och datorspelen. Och om du som läser detta nu inte intresserar dig utav någondera så kommer du nog att ha svårt att relatera till och uppskatta nedanstående text.
-
På senare år har jag börjat se någonting som jag inte har sett förut. Sverige och vi svenskar är faktiskt rätt awesome. Fast på ett sätt som kanske inte alltid uppmärksammas. Bakom kulisserna av svensk idrott och stjärnskott som ABBA och Agnes så har Sverige haft en imponerande hårdrocksscen. Band som Europe och Candlemass var med och satte Sverige på hårdrockskartan och efter dem så har den svenska hårdrocken bara växt sig större och större. Jag personligen är inte så mycket för de gamla banden utan har lättare för att tycka om nyare musik. Enligt mig så är Sverige kanske det land som är absolut bäst på hårdrock - oavsett typ.
At the Gates, In Flames, Dark Tranquillity och Bloodbath visar resten av världen hur Death Metal bör låta.
Dark Funeral, Watain och Marduk bevisar att Sverige är riktigt bra på Black metal.
Hammerfall och Sabaton levererar Power Metal i världsklass.
Och sedan har vi ju andra riktigt bra band som Meshuggah, Hellacopters, Hardcore Superstar, Pain och.. ja ni kanske förstår vad jag menar?
Sverige är riktigt bra på hårdrock helt enkelt.
-
En annan sak som inte har funnits så länge men som växte fram under 90-talet är internet och datorspel. Gällande det så har vi svenskar haft perfekta förutsättningar för att lyckas. Sverige är och har varit ett välmående I-land och i dagens samhälle så är få som inte har en dator eller internetuppkoppling hemma.
Lustigt nog så är nog detta en stor orsak till varför Sverige har varit dominanta bland e-sport (världsmästerskap i dator- och Tv-spel) under de senaste tjugo åren. Svenska lag och spelare har gång på gång kammat hem förstaplatser i världsmästerskap i spel som Counter-Strike, Warcraft 3 och Starcraft 2 för att nämna några. Och för att vara ett så pass litet land, invånarantalet sett, så har Sverige ett flertal stora spelföretag som skapar lika bra eller bättre spel som jätteföretagen i USA. Företaget DICE och deras serie Battlefield som bästa exempel. Men även spel som Minecraft och Amnesia: The Dark Descent har nått ut och tilltalat en stor publik världen över.
-
Sverige har ju även visat sig vara riktigt bra på film i vissa fall. I många filmkritikers ögon så är Ingemar Bergmans filmer mästerverk och nu på senare år så har filmer som "Låt Den Rätte Komma In" och Milennium-serien haft framgångar internationellt. På senare tid har även ett flertal svenskar rönt stora framgångar på Youtube. Regular Ordinary Swedish Meal Time, Tejbz och PewDiePie för att nämna några.
-
Men allt detta hade inte varit så himla speciellt, om nu Sverige hade varit ett så pass stort land som till exempel USA. Men det är just det att Sverige är så pass litet till invånarantalet (det måste vara flera procent av befolkningen som är hårdrockare och nördar) och att liknande länder så som Norge, Finland och till och med länder som Frankrike ofta bleknar i jämförelse av vad vi svenskar har åstadkommit inom vissa områden.
-
Och det är där som det fina i det hela ligger. Att många i dagens Sverige uppfostras till att bli just hårdrockare eller nördar. Att musiken och tekniken har rotat sig djupt ner i vårt samhälle och vardag och på så vis formar oss svenskar till att i många fall bli awesome. Om tio år kanske det ses som typiskt svenskt att vara hårdrockare eller nörd.
Detta gör att Jag känner mig stolt över att vara Svensk.

RSS 2.0