År 2015

Drygt två och en halv månad efter nyårsafton sitter jag nu och börjar skriva på nyårsbloggen. Jag har fram tills nu prioriterat andra saker, främst så har det varit väldigt att göra med flytten och ett stort projektarbete i skolan. Men, nu är det en aning lugnare och nu har jag tid! Så låt oss börja sammanfattningen av det förra året :).
 
Januari
Den sista kvällen för 2014 spenderades i Kiruna på fest hos Charlotta och Erik. Kring tolvslaget så befann jag mig i pulkbacken bakom Gruvvägen 28, där detonerade vi de sprängämnen vi hade med oss medan vi drack ur våra flaskor och hade det trevligt. Jag vill minnas att jag blev ganska berusad den kvällen, av någon mystisk anledning. 
 
Så småningom så åkte jag och Denise tillbaka till studentlägenheterna i Luleå. Den andra läsperioden för mitt andra år på psykologiprogrammet var inte över i början av Januari och jag började äntligen bli färdig med alla inlämningsuppgifter i kurserna om kognitiv neurovetenskap. Så här med facit i hand så var det två riktigt intressanta kurser men de var väldigt jobbiga att läsa då de var på distans, vilket innebar att man nästan enbart fick studera på egen hand. Det var synd, då det hade varit så mycket roligare att läsa dem om man hade kunnat gå på föreläsningar.
 
Under januari så spelade jag och Denise igenom det fantastiska spelet The Talos Principle. Ett väldigt vackert och intressant pusselspel som även innehåller en hel del filosofi.
 
Februari
Jag måste avslöja att jag spontant inte minns så mycket från dessa månader. Jag får ta hjälp utav inlägg på facebook, bilder och annat material för att försöka färska upp minnena och försöka tänka mig tillbaka till vem jag var och vad jag sysslade med under tiden. Intressantast hade det så klart varit att kunna skriva om vilka känslor jag hade under tiden jag skriver om, men det är tyvärr svårt att minnas. Dessutom så känns det som att jag har blivit väldigt känslomässigt stabil på senare år, det är sällan jag känner mig nere nu för tiden. Det är också garanterat relaterat till att jag inte skriver så ofta nu för tiden då mitt skrivande ofta har varit nära förknippat med negativa känslor. Till exempel så skrev jag tyvärr bara ett inlägg här på bloggen förra året, och det var nyårsbloggen för 2014. Jag hoppas att jag skriver mer under 2016 men jag befarar att det kommer att fortsätta i samma stil.
 
Under februari så studerade jag kurserna Arbets- och motivationspsykologi samt Teknisk psykologi. I den förstnämnda kursen gjorde vi ett projektarbete relaterat till motivation där jag fick öva på att utföra intervjuer, vilket var spännande och lärorikt. Kursen Teknisk psykologi visade sig vara överraskande intressant och vi var flera i min vänskapskrets som läste kursen, detta ledde till att vi till stor del pluggade tillsammans och gjorde instuderingsfrågor. Den metoden visade sig vara väldigt effektiv för att lära sig kursens innehåll ordentligt.
 
Alla hjärtans-dag förra året blev en dubbeldejt tillsammans med Alice och Robin. Jag har för mig att vi började kvällen med att äta en fin middag på kulturens hus för att sedan gå och se filmen Jupiter Ascending, som tyvärr var något av en besvikelse. Trots det så var det en riktigt bra kväll tillsammans med trevliga människor.
 
Mars
Den här månaden spenderades till större delen med att plugga till tentorna i tidigare nämnda kurser. Det gick bra :). Tentaplugg tar dock hemskt mycket tid, så det ledde till att jag inte har sådär väldigt mycket konkret att skriva om här.
 
Generellt för året så har jag som sagt varit ganska emotionellt stabil och jag har inte speciellt lätt för att stressa upp mig för saker och ting. Jag lever och har levt efter en filosofi där jag inte försöker att planera och bestämma över min vardag och livet i så stor utsträckning. Nu under studietiden så har detta fungerat ganska bra då ens tid som programstudent redan är planerad. Året flyter fram i nya läsperioder, kurser och inlämningsuppgifter, vilket jag tycker är väldigt skönt. Innan jag började studera så kände jag mig inte speciellt nöjd, jag ville iväg, göra någonting, någonstans. Under den här studietiden så har det hela tiden varit väldigt konkret vad jag behöver göra och uppnå, och bara det har nog skänkt mig en hel del sinnesfrid.
 
Av någon anledning så har jag också tagit ned vardagen till en ganska låg nivå. Jag har försökt minimera antalet måsten och det är främst utbildningen och hemmet som har varit kraven som ställts på mig. Jag hade exempelvis kunnat engagera mig i ett antal olika studentorganisationer som säkert hade varit roliga och intressanta att syssla med, men jag har valt att inte göra det på grund av att jag vill ha tid till annat. Fri tid. Trots detta så känns det hela tiden som att tiden inte räcker till. En sak som jag värderar högt är att försöka hålla kontakten med alla mina vänner, men även detta är något jag inte har varit speciellt bra på under året som har gått. Och jag vet inte riktigt varför jag inte har skrivit, gått in på Skype eller varit social på andra sätt. Av någon anledning så tar det bara emot. Detta är ett utav mina "nyårslöften" - att försöka bli bättre på att hålla kontakten med folk som jag bryr mig om. Ni är viktiga och förtjänar min tid.
 
Jag har börjat inse att en enorm mängd utav min tid går åt till YouTube. Till en viss del så känns det värt det men om jag verkligen funderar över det så finns det så mycket annat jag hade kunnat syssla med som hade varit upplevelser av högre kvalité. Jag bör dock försöka rensa lite bland mina prenumenationer och försöka att inte kolla bort såå många timmar varje vecka.
 
April
Som jag tidigare nämnde så är det enkelt att livet som student flyter på i olika kurser och läsperioder och under denna månad studerade jag Personlighetspsykologi och Ledarskap. Två kurser jag hade sett fram emot länge och som var intressanta, men inte riktigt levde upp till förväntingarna i slutändan.
 
En annan förändring som har skett gällande mig är att jag nu för tiden har väldigt liten lust eller motivation till att dokumentera min vardag, alltså ta bilder, skriva dagbok eller facebook-statusar om vardagen. Det känns onödigt på något vis. Trivialt. Det är så det känns för stunden, men jag vet också hur kul det kan vara att titta tillbaka på vardagliga saker så här ett år senare. Så egentligen så hade det nog varit värdefullt, speciellt med att jag har så svårt för att komma ihåg detaljer. Men jag vet inte.. Det är svårt att ändra på sig och skaffa nya vanor, och på sätt och vis så känner jag mig rätt så nöjd med livet som det är.
 
Jag tror att april var en någorlunda vanlig månad överlag. Jag pluggade, spelade, kollade uppföljaren till Avengers på bio och åkte till Kiruna en sväng. 
 
Maj
Jag tycker verkligen om våren och sommaren. Efter tjugofem år av iskalla, mörka, vintrar här i Norrbotten så har jag verkligen lärt mig att uppskatta den korta period som är sommaren här uppe. Under denna månad började jag se fram emot sommaren, det skulle bli ännu en sommar av jobb i Kiruna. Jag sökte och fick besked om att jag skulle få jobba på ett HVB-hem för ensamkommande barn till sommaren, vilket jag var väldigt glad för!
 
En av årets mer uppskattade händelser var premiären av den svenska 80-tals actionkomedin Kung Fury som släpptes under månaden. En majoritet av min vänskapskrets såg fram emot att se filmen och blev positivt överraskade av slutresultatet. Det var en speciell film på många sätt på grund av bland annat den klockrena humorn, alla 80-tals referenser och framför allt bakgrunden om skapandet av filmen. Kortfattat så gick det till så att en vanlig svensk kille fick en idé om att göra filmen, gjorde en trailer och la upp denna på siten Kickstarter i förhoppningen om att internet skulle sponsra pengar till projektet. Trailern blev en enorm succé på nätet och han fick in en massa pengar, vilket till slut ledde till filmen som visades på SVT i slutet av maj.
 
Jag tycker att det är en inspirerande berättelse som visar ett nytt sätt att bli framgångsrik på i internetåldern vi lever i. Filmen tilltalade även mig på grund av att jag sedan några år tillbaka började lyssna mycket på elektronisk musik. Detta ledde så småningom till att jag hittade fenomenet "New Retro Wave" som är en ny våg av musiker som skapar elektronisk musik som är inspirerad av 80-talets sound. Med tiden så förälskade jag mig i artister som Kavinsky, Dance with the Dead, Lazerhawk m.fl. Att musiken till Kung Fury var viktigt är tydligt i och med att skaparen av filmen lyckades få till ett samarbete med 80-tals ikonen David Hasselhoff, vilket ledde till att låten "True Survivor" producerades till filmen https://youtu.be/ZTidn2dBYbY.
 
Juni
I början av månaden så hade jag fullt upp med att plugga till och skriva två tentor innan jag var färdig med skolan till sommaren. När både jag och Denise var klara med tentorna så packade vi ihop det vi behövde från lägenheterna och flyttade till min lägenhet i Kiruna över sommaren för att jobba. Jag blev introducerad till min arbetsplats på HVB-hemmet och kände snabbt att jag trivdes med jobbet, det kan bli att jag fortsätter att jobba med något liknande till den kommande sommaren.
 
Den 13 juni så var jag på, vad jag vet, mitt första bröllop då min moster gifte sig här i Luleå. Mot slutet av månaden så hälsade Sara från Luleå på i Kiruna och en av sommarens mest minnesvärda händelser var den dagen då vi åkte till Silverfallet samt vandrade upp en sväng på fjället i närheten av Björkliden. Den korta utflykten gav ett sug att ge sig ut på någon längre fjällvandring någon gång, har inga konkreta planer för när det skulle ske i skrivande stund dock.
 
Juli
Juli fortsatte med jobb varvat med utekvällar med vännerna i Kiruna för det mesta, det blev en hel del öl på Bishops Arms innan sommaren var över. I mitten av månaden så kom Denise's föräldrar upp till Kiruna och hälsade på. Förutom att umgås genom att äta god mat och turista runt i staden så hyrde vi två kanoter och paddlade ut till en liten ö på Torneälven. Knappt någon av oss hade paddlat förut men det var riktigt roligt att pröva på något nytt tillsammans. Efter ett tag och en del svordomar så gick det till och med nästan att styra kanoterna (kanötterna? ;D) dit man ville.
 
Det är gött med sommar :D.
 
Augusti
Vi var glada över att vara klara med sommarjobben och fick lite ledigt efteråt. Så småningom så packade vi ihop det vi behövde från lägenheten och flyttade ner till Luleå igen. Allt detta flyttande av grejer fram- och tillbaka mellan lägenheter har varit väldigt förvirrande och ansträngande under året som har gått.
 
Jag och Denise passade även på att resa bort en kort sväng under sommaren och tog en färja från Stockholm till Riga. Personligen hade jag aldrig åkt på kryssning tidigare men det var ett ganska roligt sätt att resa på. Buffén på båten var gigantisk och jag åt så mycket så att jag mådde dåligt under resan till Riga. Hotellet vi bodde på var nybyggt och fräscht, vilket var en trevlig överraskning. Vi upptäckte även att de i hotellbaren var riktigt grymma på att blanda drinkar, och att dessa inte var allt för dyra heller. Överlag så hade vi tur med vädret under vår vistelse och turistade runt allmänt i staden, det var mest skönt att komma iväg och slippa tänka på mat, hemmet och allt annat som ska göras när man väl är hemma.
 
Väl tillbaka i Sverige igen så gick jag ut i skogen tillsammans med min moster Lena och plockade lite kantareller, vilket också var en ny upplevelse för min del. Medan vi plockade så hann vi möta på en huggorm och hörde visslingar som antagligen kom från en björn, så det var rätt spännande!
 
 
 
 
 
September
September började med en konsert med hårdrocksbandet Machinae Supremacy. Bandet kommer från Luleå och är ett band jag har tyckt om sen ett antal år tillbaka, så det var kul att få tillfälle att se dem. 
 
Jag började mitt tredje år på psykologiprogrammet och läste min inriktning "Utredning och utvärdering" under höstterminen.
 
Det har tagit ett bra tag att skriva den här bloggen och jag börjar bli en aning trött och omotiverad, så det finns en risk att texterna för de sista månaderna blir lite kortare.
 
Oktober
Under månadens nionde dag så fyllde jag tjugofem och blev ett kvarts sekel gammal. Det kändes helt okej! Födelsedagen spenderades hemma över en fin middag :).
 
Mot slutet av månaden så spelade In Flames här i Luleå och jag kände att jag var tvungen att passa på att se dem igen när de ändå spelar i staden man bor i. Det var en riktigt bra konsert som vanligt! Har tidigare bara sett dem på festivaler så det var kul att få uppleva en lite längre konsert.
 
Oktober avslutades med att delta på den obligatoriska halloweenfesten hos Cindy, det var awesome som vanligt. Jag var utklädd till pestdoktor och hade tydligen en nog läskig mask så att vissa på krogen blev rädda på riktigt. Good times.
 
 
November
Detta var månaden då våra vänner och släkt bestämde sig för att flytta runt en massa, och vi var snälla och ställde upp som bärhjälp. En flytt skedde nere i Denise's hemtrakter kring Gimo, så vi var hjälpsamma nog att vi till och med flög ner till södra Sverige och bar grejer.
 
Utöver detta så verkar det som att November var en väldigt vanlig månad.
 
December
Första halvan av december rullade på som vanligt. Julen bestämde vi att vi skulle spendera tillsammans med min släkt hos min mormor. Dagen innan julafton så fick Denise ett samtal från Rikshem där de erbjöd henne en lägenhet på Tunastigen. Vi hade tidigare varit på visning i den, en stor trea med rymligt kök och fint badrum bland annat. Efter visningen så kom vi fram till att vi skulle tacka ja till lägenheten om vi blev erbjudna den, vilket hände lagom till jul. En bättre julklapp kunde vi knappast få, då vi under hela studietiden behövt bo i separata studentlägenheter. Studentlägenheterna skulle också behövas sägas upp efter studietiden, vilket gjorde att framtiden såg osäker ut. Nu med lägenheten på Tunastigen så har vi ett mer permanent boende och kan därför rikta in oss på att bo kvar i Luleå en längre tid, vilket känns riktigt bra!
 
Nyårsafton spenderades i Luleå med middag och film för att sedan bege oss till hamnen för att se på fyrverkerierna vid tolvslaget.
 
Efterord
År 2015 har varit ännu ett bra år för min del. Förhållandet med Denise har gått bra och mot slutet av året fick vi lägenheten som vi hoppats på så länge. Studierna på universitetet har även de gått bra under året och än så länge har jag inte behövt skriva omtenta eller haft någon inlämningsuppgift släpandes. Jag har prövat på en del nya saker, upplevt nya platser och förhoppningsvis blivit en klokare och bättre människa under årets gång. Detta var det sista året då jag var någorlunda säker på hur mitt liv skulle se ut, till 2016 så vet jag att jag kommer att bo kvar i Luleå och kommer förhoppningsvis att kunna ta ut min kandidatexamen till sommaren. Vad som händer efter det är ännu oklart men jag känner mig förhoppningsfull :).
 
Tack till alla er som varit med mig under året! 
 

RSS 2.0